Sluiting museum Abdijkerk Thorn

In verband met de aangepaste maatregelen, blijven onze deuren gesloten. De Kapel onder de Linden is open voor gebed, het opsteken van een kaarsje of om even tot rust te komen.

Kerk in kerstsfeer

De Abdijkerk is weer gehuld in de kerstsfeer. Elk weekend van 11 tot 16 uur zijn wij geopend. In de kerstvakantie zijn we daarnaast ook open van dinsdag tot en met vrijdag.

Openingstijden winterseizoen

Vanaf zaterdag 21 november gelden de openingstijden tijdens het winterseizoen. Museum Abdijkerk Thorn is elk weekend geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Tijdelijke sluiting

In verband met de aangescherpte maatregelen van het RIVM is het museum de Abdijkerk gesloten tot en met 18 november.

Aangepaste openingstijden

De openingstijden van de Abdijkerk in Thorn zijn tijdelijk veranderd. Vanaf 27 juni zijn wij dagelijks geopend van 12 tot 16 uur. We houden ons aan de RIVM-richtlijnen.

Mariamaand in Thorn

Delta Limburg, 1 mei 2020
Thorn - Bij gelegenheid van de start van de Mariamaand op 1 mei spelen de Koninklijke Harmonie van Thorn en Harmonie St. Michaël van Thorn normaal gesproken om middernacht enkele stukken in de Kapel onder de Linden in Thorn. Vanwege de coronacrisis gebeurde dat dit jaar in een aangepaste vorm op 30 april 2020 om 21 uur zonder publiek. DeltaLimburg maakte er een reportage van die u integraal kunt bekijken, met tussendoor interviews over de uitvoering.

Hoe Thorn -zónder losgeld- de gestolen kerkschatten terugkreeg

De Limburger
19-04-2020 om 11:30 door Paul Bots
Wat niemand had verwacht, gebeurde in Thorn. Dieven die in maart kerkzilver hadden gestolen meldden zich om losgeld te vragen. De politie keek stiekem mee.
Het is half maart als deken Wim Miltenburg en voorzitter Frans Tonnaer van de Stichting Abdijkerk Thorn een emotionele oproep doen aan dieven die eerder die maand hebben huisgehouden in de abdijkerk. Geef de gestolen alsjeblieft terug ‘aan de gemeenschap waar ze toe behoren en voor wie ze van onschatbare waarde zijn’, schrijven de twee. Een oproep bijna tegen beter weten in. Want het vermoeden is dat de deels zilveren spullen al lang zijn omgesmolten. Het is echter vlak voor pasen als de deken een telefoontje krijgt van iemand die beweert de spullen te hebben. „Ze wilden geld”, vertelt voorzitter Tonnaer die het gesprek met ‘de boeven’ overneemt van de deken. De voorzitter twijfelt geen moment. Hij voelt zich als voorzitter, maar vooral ‘als Thorner jongen’ verantwoordelijk voor de spullen die honderden jaren in het dorp zijn gekoesterd. „Je wil niet dat die onder jouw verantwoordelijkheid verdwijnen.” Voordat de stichting de beurs trekt, moet er wel eerst zekerheid zijn. „Om te bewijzen dat ze de spullen hadden, hebben ze twee gestolen ‘ampullen’ (schenkkannetjes, red.) op een plaats neergelegd waar wij ze konden vinden. Toen wisten we dat we met de juiste mensen contact hadden.”

Persbericht en oproep in verband met diefstal in Abdijkerk van Thorn

Persbericht 18-3-2020
Bij een inbraak in de nacht van 9 op 10 maart jl. zijn belangrijke historische kunstschatten uit de Abdijkerk van Thorn gestolen. De dieven hebben zich toegang verschaft door een van de glas-in-loodramen in de zuidgevel te vernielen, waarbij ook de kostbare processie-madonna fors werd beschadigd. Zij hebben op het dameskoor achterin de kerk het beveiligde glas van een tweetal vitrines met zwaar gereedschap kapot geslagen. Het barokke dameskoor is een belangrijk onderdeel van het museaal ingerichte gedeelte van de Abdijkerk en wordt gebruikt om kerkschatten, waaronder kerkzilver en paramenten, aan de bezoekers te tonen.

De krachtige vrouwen van Thorn

Publicatie in het magazine Hollands Glorie
Er was eens een zelfstandig vorstendom in Midden-Limburg waar adellijke vrouwen de scepter zwaaiden. Het klinkt als een sprookje, maar het is echt waar. Het plaatsje Thorn – het witte stadje – stond achthonderd jaar lang onder vrouwelijk gezag. Op zoek naar het verhaal achter het sprookje.

Beklopt tot op negen meter

De Limburger, maandag 19 juni 2017 door Jos Bouten
Rond de toren van de Thornse Michaelkerk staan schuttingen. Die moeten voorbijgangers beschermen tegen afbrokkelende stenen. Maar wel bijzondere stenen. Een dure restauratie is nodig.