Persbericht en oproep in verband met diefstal in Abdijkerk van Thorn

Persbericht 18-3-2020
Bij een inbraak in de nacht van 9 op 10 maart jl. zijn belangrijke historische kunstschatten uit de Abdijkerk van Thorn gestolen. De dieven hebben zich toegang verschaft door een van de glas-in-loodramen in de zuidgevel te vernielen, waarbij ook de kostbare processie-madonna fors werd beschadigd. Zij hebben op het dameskoor achterin de kerk het beveiligde glas van een tweetal vitrines met zwaar gereedschap kapot geslagen. Het barokke dameskoor is een belangrijk onderdeel van het museaal ingerichte gedeelte van de Abdijkerk en wordt gebruikt om kerkschatten, waaronder kerkzilver en paramenten, aan de bezoekers te tonen.

De krachtige vrouwen van Thorn

Publicatie in het magazine Hollands Glorie
Er was eens een zelfstandig vorstendom in Midden-Limburg waar adellijke vrouwen de scepter zwaaiden. Het klinkt als een sprookje, maar het is echt waar. Het plaatsje Thorn – het witte stadje – stond achthonderd jaar lang onder vrouwelijk gezag. Op zoek naar het verhaal achter het sprookje.

Beklopt tot op negen meter

De Limburger, maandag 19 juni 2017 door Jos Bouten
Rond de toren van de Thornse Michaelkerk staan schuttingen. Die moeten voorbijgangers beschermen tegen afbrokkelende stenen. Maar wel bijzondere stenen. Een dure restauratie is nodig.